Orient 2015: TAI KUNINGLIK TANTS (Tai) (In Estonian)

Orient 2015: Thai traditional umbrella painting
March 15, 2015
Artists new page
July 30, 2015

LogoOrient200

Festival ORIENT

TAI KUNINGLIK TANTS (Tai)
Muistsete kuningriikide tantsud

P 31 mai kell
 20
Kadrioru park, Oriendi telk

 

 Konverents         Kontserdid Tallinnas         Pekingi ooper         Õpitoad

Bazaar         Oriendi maitsed         Muu

decorative-line

Tai klassikalise tantsu trupp ühendab artiste, kes on võtnud oma missiooniks Tai iidsete etenduskunstide pärandi säilitamise, taasloomise ja tutvustamise. Trupi moodustavad tantsijad, pillimehed, retsiteerijad ja laulja koos kostüümikunstnike ja tehnilise personaliga, kes kõik on suurepärased klassikalise kultuuri tundjad. Trupp, mida peetakse Tai parimaks, annab Tai Kultuuriministeeriumi toel Bangkoki Rahvuslikus Teatris aastaringselt etendusi. Eelkõige keskendutakse õukonna rituaalidele, rahvuslikele tseremooniatele ja kostüümidele. Trupi esituses on eriti tuntud maskitantsud (khon), draama La Korn ja rahvatantsud. Tai klassikalise tantsu trupil on täita oluline roll Tai kultuuripärandisse kuuluvate etenduskunstide elushoidmisel ja arendamisel ning nende värvikad esinemised on köitnud publikut mitte üksnes Tais, vaid ka kõikjal maailmas. 

Oriendi festivalil astuvad üles 14 tantsijat ja 5 instrumentalisti.


Aladel, mis kuuluvad tänapäeva, Taile ristus tuhande aasta eest palju erinevaid tsivilisatsioone. Käesolev tantsuetendus portreteerib neist nelja koos vastava ajastu kostüümide, liikumise ja kehahoiakutega, mis on taastatud arheoloogiliste materjalide põhjal. Need on:

− Dvaravati periood (tähistab nii kultuuri kui ka erinevate printside valitsusala 6−13 saj), mille keskus asus Tai keskosa tasandikel, kust arvatavalt hakkas budism ümbritsevatele aladele levima
− Srivijaya impeerium, mis asus Tai lõunapoolsel merega ümbritsetud maakitsusel
− Lopburi kunigriik, mis paiknes tänapäeva Lopburi provintsi aladel ja oli üks Khmeri impeeriumi (tänapäeva Kambodža) harudest Angkoris
− Sukhothai kuningriik, mis asus Tai põhjaosa tasandikel ja on tuntud budistliku kunsti hällina

Rāma võitlus Thotskaniga
Episood Tai rahvuslikust eeposest Ramakien, kus kujutatakse eepose kangelase Rāma  üht paljudest võitlustest hiidkuninga Thotskaniga, kes on röövinud tema naise kauni Sita ja hoiab teda vangistuses oma Longka saarekuningriigis. Rāma ja tema noorem vend Lakshman ühendavad oma jõud ahvide Sukhreepi ja Hanumaniga, kes astuvad oma ahviväega Rāma teenistusse. Koos ületavad nad ookeani ja vabastavad Sita. Kuid pole tähtis, kui mitu korda seisab Rāma Thotskaniga võitluses silmitsi, − näib, et ta ei saavuta iialgi tema üle täielikku võitu.

Tegemist on Tai klassikalise maskitantsuga khor, enam kui 500 aastat tagasi eksisteerinud teatrivormiga, mis on kombinatsioon kolme veelgi vanema etenduskunsti detailidest: varjuteater, brahmaani õukonnarituaalidest ja stiliseeritud võitluskunstidest. Sajandite jooksul põimusid need omavahel, muutusid rafineeritumaks, kuni sündis etenduskunst, mis sai valdavaks Tai kuninglikes õukondades. Tänapäeval on khor mõnevõrra kohandunud muutunud maitsetele, kuid säiltanud siiski oma aegadetagused karakteersed jooned. See on otsekui žestide ja liikumiste avatud sõnaraamat, mille teevad unikaalseks veel ka iseloomulikud leitmotiivid muusikas ja vaimustavad kostüümid.

Manohra ohverdamine
Soolotants Tai iidsest draamast, mis põhineb tuntud Jataka jutustuse ainetel Buddha eelmistest eludest. Lugu räägib kinnaree Manohrast (Tai ja Dharma salajane kaitsja) − kaunist linnutiibadega naisolendist, kes elab temasse armunud prints Suthoni kuningliku kaitse all. Suthoni armukade suurvesiir püüab neid lahutada. Ta saadab printsi valesõjakäigule ja teatab siis, et on näinud kurjakuulutavat unenägu: kuningriiki tabab õnnetus, kui tules ei ohverdata kõik õukonnas olevad loomad, sh Manohra, kui mitteinimlik olend. Kui Manohrat viiakse ohvrialtarile palub ta oma tiibu, et need laseks tal viimast korda laulda ja tantsida, mida kinnaree pole kunagi saanud teha. Ta tantsibki. Tiibade taastudes lendab kaval Manohra ära.

Ram Nora
Nora on Lõuna-Tai iidne tantsustiil, mis nõuab suurt füüsilist jõudu ja akrobaatilist paindlikkust. Selle unikaalse tantsu kostüümid on kaunistatud paljude tillukeste helmestega.

Fon Nok Kin Ka Ra
Tai põhjaosast pärit tants kujutab lindu nimega Kin Ka Ra, mis varjatult tähendab samuti kinnareed, pool-naist pool-lindu − kujuteldavat loojat, kes budistliku eepose järgi elab taevas. Etendus toob vaataja ette kauni vaatepildi Buddha kummardamisest tema laskumisel taevast maa peale.

Sõjatrummide hüüd
Tai põhjosa mägedes kasutati võimsaid trumme sõdurite meeleolu tõstmiseks sõjakäigul. Taldrikute ja kongide saatel taovad mehed hoogsalt trumme käte, jalgade,
küünarnukkide ja põlvedega, et innustada kaaslasi võitlusele.

Kookospähkli tants
Tai kirdeosast pärit tants, mida tantsitakse õõnestatud kookospähkli koori kokku lüües. Selliselt valmistatud muusikainstrumenti nimetatakse kapoks.

Rabam Bantern Paree
Seda tantsu saadab traditsiooniliste trummide mäng, millega Tais teavitati tähtsatest sündmustest.

Rum Chon Kai
Kukkede võitlustants on omapärane etendus, mis kujutab Tais populaarset vaba aja veetmise viisi. See oli omamoodi spordivõistlus, kus võideldi kuni vastase täieliku alaandmiseni. Viimase raundi võitja sai suure auhinna ja publiku heakskiidu osaliseks.

Varjuteater / Shadow Play
Etendus, mida tuntakse shadow play ehk chaya-nataka nime all, on iidne jutustamise viis, millest lähtuvad Tai kultuuri juured, mis omakorda ulatauvad tuhande aasta tagusesse India kunsti ja religiooni. Muay Thai ehk tai kikkpoks on traditsiooniline võitluskunst, mida tuntakse kogu maailmas. Selle traditsiooniline nimetus on navavudh (‘üheksa relva’), mis tähendab, et selle käigus kasutatakse mõlemat jalga, küünarnukke, põlvi, rusikaid ja pead, ehk mõistust. Muay Thai kunsti oluline osa on rituaalne tants, mis eelneb võitlusele.

Pikkade trummide tants / Dance of the Long Drums
Tai keskosast pärinev folkloorne tants. Pika varrega trumm on pill, mida kasutatakse erinevate sündmuste puhul. Külamehed löövad trummi ja naised tantsivad  nende ümber. Lõpuks tantsitakse paaris.

Legend Loy Kratong’ist / The Legend of Loy Kratong    
Novembris, täiskuu ööl, kui taevas on selginenud peale pikka vihmaperioodi ja jõed on ääreni vett täis, tähistatakse Tais Loy Kartong’i ohvriandide toomisega vetejumalale. Banaanilehtedest valmistatud ujuvalused täidetakse lillede ja viirukiga ning lastakse pikki jõge ujuma, lootuses, et vetevaimud aitavad ära hoida järgmise aasta ebaõnnestumisi. Loy Kartong’i nimeliste pidustuste traditsioon pärineb 700 aasta tagusest Sukhotai perioodist. Legend jutustab selle ajastu kuningannast Nopamas’ist, kes osks valmistada kauneid lilleseadeid.

Serng Bang Fai
Fai tähendab ‘leeki’. Rituaal tuleneb Tai põuasest kirdeprovintsist, kus aprilli lõpus korraldatakse rakettide ja ilutulestikuga iga-aastaseid rituaalseid pidustusi, mille eesmärk on esile kutsuda vihma. Pidurüüdes linnaelanikud tantsivad rakette lastes ümber linna.

Ram Vimayanathakara
See tants on inspireeritud 900 aastat vanadest Phimai Kmer-era varemeist (tänapäeva Nakhon Ratchasima provintsis). Phimai indiapärane nimetus on Vimaya, mis tähendab ‘paradiisi, taevaliste elupaika’. Selle tantsu liigutused on üle võetud eelpool nimetatud kivikindluse skulptuuridelt.

Nelja regiooni tants
Kuigi Tai nelja regiooni: põhjas asuvate mägialade, kirdeosa platoo, keskosa tasandike ja lõunas paikneva maakitsuse traditsioonilistel tantsudel on sarnaseid jooni ning nad lähtuvad samast esteetikast, on neil üksteise suhtes siiski ka mitmeid variatsioone. Tai põhjaosa mõnusalt jahedas kliimas, kus inimesed räägivad aeglaselt ja elegantselt on ka nende tantsud aeglased, rahuliku liikumisega. Neljast regioonist kõige suurema ja põuasema kirdeosa tantsud koosnevad  kiiretest ülevoolavatest liigutustest, mida saadab hingekosutav muusika. Maa keskosa tasandikel, kus asusid ka Tai kuningakojad on kohalikud tantsud tunduvalt reguleeritumad, kodeeritud liikumisega ja luksuslike kostüümidega, mis olid sobilikud kuninglikeks vastuvõttudeks. Viimases, kaugel lõunas asuvas regioonis kohtuvad kaks kultuuri. Sellel, mõlemast küljest veega ümbritsetud maakitsusel elavad üksteise kõrval Tai budistid ja moslemid. Siinsed hoogsad tantsud on nii malaisia kui indoneesia mõjutustega.

Mõõkade tants
Võitlus- ja teatrikunstid olid iidses Tais omavahel tihedalt seotud ja neid oskusi nvaldasid nii ühed, kui teised tegijad. Selles tantsus harjutavad tai noormehed mõõkade abil koordineerima oma liigutusi rituaalse muusikaga.

Riisikoristustants
Tais valitseb riisi külvamise ja saagikoristuse vahel iidne sugulusside. Mõlemale pidi kindlasti eelnema riisijumalanna Mae Phosop’i austamine ja temalt õnnistuse palumine saagile. Sellesse tantsu on koondatud esimeste riisiseemnete külvamise, taimede istutamise ja teradest kestade eemaldamise kujutamine, samuti jumalanna tänamine helde saagi eest.

Miniatuurne nukuetendus
Nukuteater eksisteeris Tais juba Ayutthaya perioodil, üle 500 aasta tagasi ja sellel on erinevaid vorme. Üks neist on ka miniatuurne nukuetendus, mis vajab kolme inimest ühe nuku liigutamiseks. Süžee on tavaliselt võetud kirjandusklassikast. Käesoleva etenduse jaoks on valitud juba eelpool kirjeldatud episood Ramakiene eeposest, kus prints Rāma ja tema ahvide armee võitlevad hiidkuninga Thotsakaniga, et vabastada Rāma röövitud naine. Selles episoodis saadab Thotsakan oma vennatütre Benyakai Rāmat eksitama. Benyakai muudab end Rama telklaagri lähedal tema naise surnukehaks ja prints arvab, et tema naine on surnud. Kuid Rāma sõdurite juht, valge ahv Hanuman ei ole rumal. Ta jälitab Benyakaid ja vangistab ta. Kava lõpeb tantsuga, kus relvadena kasutatakse lühikesi keppe. Ka selles tantsus on omavahel tihedalt seotud Tai iidsed võitlus- ja teatrikunstid. Nagu eelnenud Mõõkade tantsus püüavad noormehed ka siin koordineerida oma võitluslikke liigutusi rituaalse muusikaga.


L 30 mai kell 12 − 14.30 Tallinna Ülikooli koreograafia osakond (Narva mnt 25)
Traditsioonilise tai tantsu meistriklass (tasuta, eelregistreerimine amerike@tlu.ee)

Vaata samuti: Orient festivalid, Orient 2013, Orient 2011, Orient esitleb 2010, Orient 2009, Orient esitleb 2008, Orient 2007, Orient esitleb 2006, Orient 2005, festivali arhiiv, Orient Palmyras (“Voices from the Stars Above the Desert”), “The Path To The Heart Of Asia” (CD “Oriendi” esinejatega)

Kui soovite saada uudiseid ja festivali programmi täiendusi umbes kaks korda aastas, palun klikkige siia.

Suur tänu: EAS, Alar Metsson, Urmas Paet, Valdo Helmelaid, Hedi Palipea, Meliisa Marianne Palipea

LogoToyota            LogoWelcomeToEstonia          LogoEURegionalDevelopment       LogoKulka

LogoValisministeerium                  LogoOrientalHouse                 LogoProtone

 

InEnglish